Att leva med en seniorhund — en intervju om omsorg, träning och livskvalitet

Att se sin hund åldras är en resa fylld av både kärlek och nya utmaningar. Hur kan vi som hundägare bäst anpassa vardagen för att ge vår äldre vän ett fortsatt aktivt och meningsfullt liv? I den här artikeln delar Tina Gavling – ägare och drivare bakom Kungliga Hundar, Royal Dog Education, Göteborgs Hunddagis-Dog Royal och Göteborgs Hundarena – med sig av de viktigaste aspekterna kring äldre hundars behov, från fysisk aktivitet till mental stimulans och hälsa.

“Det är en myt att man inte kan lära gamla hundar sitta”.

Hur märker man att ens hund börjar bli senior, och när bör man anpassa vardagen?

– Så fort hunden visar att den behöver minska ner på takten bör man anpassa efter hundens nya behov. Om du däremot märker att din hund börjar bli stel, förändrar sitt rörelsemönster, får minskad aptit eller beteendeförändringar bör man också kontakta en fysioterapeut och veterinär för att få vägledning kring hur man bäst tar hand om sin äldre vän, berättar Tina Gavling.

En aktiv livsstil även på äldre dagar

En av de vanligaste missuppfattningarna om äldre hundar är att de bör pensioneras från all aktivitet, menar Tina.

– Även äldre hundar behöver ett aktivt och innehållsrikt liv, om de själva önskar det. De flesta hundar kan fortsätta vara aktiva långt upp i åldrarna med vissa justeringar. Exempelvis har jag och min sambo sett att våra äldre hundar behöver längre återhämtning efter lite hårdare aktivitet som till exempel jakt.

Så vad är nyckeln till att hålla en seniorhund frisk och stark?

– Fysisk aktivitet är väldigt viktigt, men den bör anpassas efter individens behov. En äldre hund förlorar förmågan att bygga upp ny muskulatur på samma sätt som en yngre hund, så det är avgörande att hjälpa dem bibehålla den muskulatur de har, förklarar Tina

Simning, treadmill, skogspromenader i varierad terräng och balansbollsträning är bra träningsformer. Det är också viktigt att hålla även de små muskelgrupperna aktiva, eftersom de skyddar leder och ligament och minskar risken för skador, fortsätter hon.

Kan äldre hundar lära sig nya saker?

Absolut! Myten att man inte kan lära gamla hundar att sitta stämmer inte. Hundar i alla åldrar mår bra av nyinlärning och härliga äventyr tillsammans med sin husse eller matte, förklarar Tina

Träning och kost för seniorhundens hälsa och rörelseförmåga

För hundar med ledproblem rekommenderas kortare och mer skonsamma träningspass.

– Vattenträning är toppen, liksom promenader på mjuka underlag. Vi undviker statisk träning på hårda ytor och ser till att träningen är anpassad. För de riktigt äldre hundarna delar vi upp träningen i kortare pass för att de ska få samma mängd rörelse utan att bli överansträngda, berättar Tina.

Vidare rekommenderar Tina att man lär sig hundmassage.

– Det är en bra investering för din äldre hund. Förutom att det hjälper till att hålla din äldre hund mjuk och smidig, får ni också en fin stund tillsammans.

En annan sak att tänka på är hundens kost. Det är viktigt att se till att hunden får rätt näring anpassad efter sitt behov, berättar Tina. 

– Under förutsättning att hunden inte har problem med exempelvis njurar eller lever kan det vara bra att minska mängden fett och istället öka proteinet för att hålla hunden i bra hull att hjälpa till att bibehålla muskelmassan. Regelbundna seniorkontroller hos veterinär är en bra idé för att säkerställa att hunden mår bra inifrån och ut, förklarar hon. 

Tillskott kan också spela en roll, även om vetenskapliga studier inte bekräftar deras effekt. Tina och hennes sambo tar det säkra före det osäkra och ger sina hundar glukosamin, grönläppad mussla och laxolja.

Vilka är de vanligaste hälsoproblemen hos äldre hundar och hur kan man förebygga dem? 

– Vanligt hos äldre hundar är att de får artros, spondylos och andra förslitningar på rörelseapparaten. Det handlar mycket om att ta hand lite extra om din äldre hund. Var noggrann med uppvärmning, att hålla musklerna varma med till exempel täcke i kallare temperaturer. Anpassa deras träning och se till att hjälpa dem bibehålla så mycket muskulatur det går utan att överanstränga dem. Var observant på din hund och se alla beteendeförändringar. Det ska inte räknas som ”normalt” för en äldre hund att vara halt eller stel. Kontakta din veterinär för hjälp med till exempel smärtstillande och antiinflammatoriskt. Den äldre hunden ska bibehålla sin livskvalitet, det finns mycket hjälp att få där både hos veterinär och hundfysioterapeut, berättar Tina.

Utöver fysisk hälsa är den mentala stimulansen avgörande för en äldre hunds välmående, fortsätter hon.

– Våra hundar fortsätter med samma aktiviteter de gjorde som yngre, så länge deras kroppar orkar. Vi kortar ner deras jaktpass och låter de yngre hundarna ta de tuffaste terrängerna, men de äldre får alltid vara med. Spårträning är en skonsam och uppskattad aktivering för äldre hundar, oavsett om det är bruksspår, viltspår eller aktiveringsspår.

Social kontakt och nya upplevelser är också viktiga för en seniorhund.

– En äldre hund kan få ett större behov av närhet, så det är viktigt att ge dem extra tid och uppmärksamhet. Att få följa med på små äventyr i skog och mark eller bara vara med i vardagen betyder mycket för dem. 

Hur vet man då om ens äldre hund mår bra mentalt?

– Var uppmärksam på beteendeförändringar. En hund som drar sig undan, blir lättirriterad eller sover ovanligt mycket kan ha ont eller må dåligt. Hundar är ofta bra på att dölja smärta, så det gäller att vara uppmärksam. En hundfysioterapeut och veterinär kan hjälpa till att utvärdera hundens mående.

Den äldre hunden förtjänar extra uppmärksamhet efter att ha gett både sin ungdom och sitt vuxna liv till oss. Nu är det vår tid att ge tillbaka lite extra.

För att skapa en trygg och glädjefylld vardag för sin äldre hund är det viktigt att låta den vara med så mycket som möjligt, hitta på små äventyr tillsammans och spendera mycket tid ihop anser hon.

Har du några personliga erfarenheter eller inspirerande berättelser om äldre hundar du vill dela med dig av?

– Vi lever ju med ”en bunt” äldre hundar just nu. Viktigt för oss med en stor hundflock är att antalet hundar aldrig får gå ut över individen. Det vill säga att alla hundar ska få sitt, oavsett hur många hundar vi har. De äldre hundarna i vår flock har alltid första tjing och vissa fördelar om det kommer till något extra hemma hos oss. Deras träning får ta mer tid i anspråk och vi tycker om att lägga extra tid på dem. De bestämmer själva när de vill pensioneras, och jag är övertygad om att deras aktiva liv högt upp i åldrarna gör dem både lyckligare och friskare.
Det viktigaste budskapet Tina skickar med till hundägare är att seniorhundar fortfarande vill vara med och göra saker. Vi borde njuta lite extra av tiden tillsammans med våra äldre hundar!