Är din hund behov av behandling?

Vi erbjuder olika typer av behandlingar och tjänster för din hund. Läs mer om våra olika behandlingar och tjänster nedan.

Till webshoppen

Friskvårdskontroll

Vid en friskvårdskontroll går man igenom hundens förutsättningar och om ni har eventuella mål med hunden. Det behöver inte vara större mål en att få ha sin hund som sällskap men ändå vill ha en check på hur allt står till.

Vid kontrollen går vi sedan igenom hundens muskulatur och leder, känner och klämmer. Vi kollar på dess rörelsemönster i skritt och trav. Vi kollar hur hunden belastar vid stillastående och kollar av deras propoception. Utefter eventuella fynd får du med dig tips och våra rekommendationer på vad som kan hjälpa din hund till förbättring eller för att bibehålla dess status. Här kan du som djurägare ställa frågor om rörelseapparaten, utrustning, tillskott och foder.

Rådfråga alltid veterinär vid misstanke om skada eller sjukdom
Observera: En friskvårdskontroll är inte att jämföra med en veterinärmedicinsk undersökning! Vid misstanke om skada/sjukdom ska du alltid först rådfråga din veterinär.

Massage

Grundprincipen med massage består av 3 delar. Först ökad blodtillförsel/genomströmning därefter töjning av muskulaturen för att återfå muskelfibrernas längd och därefter dränering, dräneringen är en hjälp till att få bort de slaggprodukter som masserats upp. En muskel som har en förhöjd tonus/spänning har samlat på sig slaggprodukter som inte tidigare kunnat forslas bort med hjälp av blodcirkulationen men som masseras loss vid behandling.

Massage är en bra behandling och att som djurägare få sin hund genomgången av utbildad personal är en investering i hundens välmående. Vid massage motverkar man spänningar som kan leda till sträckningar/bristningar, man ökar blodcirkulationen generellt och på så sätt ökas hundens immunförsvar, man motverkar att lederna utsätts för onödigt tryck pga spänd muskulatur. Man ligger även lite före om något inte står helt rätt till med rörelseapparaten.

Laser

Kort och gott ljusterapi där ljusets strålning stimulerar cellernas ämnesomsättning. Beroende på vad man önskar behandla ställer man in våglängd på ljuset. Lasern är effektiv på artros, muskelskador och sår och den används även i friskvårdssyfte. Vid behandling med massage kan hunden ha ont och massagen bli då inte önskvärd, i de fallen kan man med fördel ta hjälp av lasern och få ökad blodcirkulation innan man påbörjar töjning av muskulaturen.

Det finns många positiva effekter av laserbehandling
Laser har många positiva effekter på kroppen. Exempel på sådana är:
-Antiinflammatorisk effekt
-Ökad blodgenomströmning
-Lindrar smärta
-Påskyndar sårläkning och minskad ärrbildning
– Stimulerar immunförsvaret

Vi behandlar både hund och katt
Vi använder optilasers modell för bästa resultat och behandlar både hund och katt
Hos oss kan du välja enbart laserbehandling eller i kombination med något av våra andra behandlingsalterinativ.

Vibrationsträning

Hos oss kan man träna sin hund på en vibrationsplatta. Platta rör sig i vertikala rörelser för att vara skonsam på leder, senor och ligament. Den ställs in på en frekvens mellan 5-30 hertz (rörelser per sekund) beroende på vad man vill ha ut av den. På de lägre frekvenserna verkar den avslappnande och ökar blodcirkulationen, perfekt avslutning på simpasset. Från 12 hertz och uppåt kan man nyttja plattan för stabilitet/ och balansträning. Vid rehabilitering av skador på senor och ligament är vibrationsplattan ovärderlig.

Det finns tillstånd då vibrationsträning inte är att föredra och innan man påbörjar träningen på plattan ska en genomgång ske med personal.

Vibrationsträningens effekter:
*Ökar blodcirkulationen
*Minskar smärta
*Reducerar stress
*Ökar återhämtningsförmågan
*Stimulerar läkning
*Upprätthåller inre organ som tarm och mage
*Normaliserar muskulär obalans
*Stimulerar brosk mellan benleder
*Ger ökad muskelstyrka
*Ger ökad balans och koordination
*Släpper på spänningar i muskler och leder

När behövs vibrationsträning?
Vibrationsträning är extra lämplig för hundar i behov av:
*Spänstträning av muskler- sena
*Upp- och nedvarvning i samband med träning
*Vid neuromotoriska besvär
*Behandling av smärta och kronisk värk
*Ökad rörlighet och smidighet i låst och spänd muskulatur
*Benskörhet
*Styrketräning och balansträning
*Uppbyggnadsträning efter ledoperationer
* Viktnedgång för överviktiga hundar
*Som ett träningskomplement till hårt arbetande hundar (jakt/brukshundar etc.)
*Stressade individer. Träningen verkar lugnande samt ger ett allmänt välbefinnande

Balans & Stabilitetsträning

Alla hundar behöver en god balans, koordination och stabilitet. En sådan minskar risken för skada och ökar prestationsnivån inom de flesta hundsporter och i vardagen.

Förutom de fördelar det ger en hund ur friskvårdssynpunkt är det fantastiskt kul att träna koordination och det är för de mer osäkra individerna även starkt självförtroendehöjande.
Vi är många som skrattat åt att våra 4-benta vänner ibland slår rekord i klantighet, det kan vara missade trappsteg till vurpor, men om vi ska bli lite allvarsamma så är det kanske så att hunden inte har bättre koll än så. Vi kanske inte gett de förutsättningarna för att klara det vi utsätter hundarna för och väldigt ofta är det på koordinationen det fallerar. Många är de hundar som inte vet att bakbenen kan/skall koordineras med framdelen och här kommer vår roll som djurägare in. Vid träning av balansen tränas de fina, mindre musklerna som bl.a. ligger tätt kring lederna, vi stärker hundens bål vilket är önskvärt då de tack vare sin anatomi och tyngdlagen inte har det optimalt. Man tränar även nervsystemet vilket gör att det snabbare kopplar på rätt muskler vid aktivitet och på så sätt slipper kroppen göra av med mer energi än vad som krävs.

Balans- och koordinationsträning kan göras vart som helst och det är endast fantasin som sätter gränserna. Är du intresserad av att utveckla din hunds koordination eller behöver hjälp med att komma igång då kan du boka ett pass med någon av våra fysioterapeuter för hjälp och guidning.